Eerste masters Fysiotherapeuten studeren af

De eerste masters van de opleiding Fysiotherapie/Oefentherapie bij mensen met chronische ziekten, ontvingen 3 februari 2011 hun diploma. In 2007 startten deze studenten aan de toen geheel nieuwe studie op Hogeschool Leiden.

graduation capHet uitreiken van de masterdiploma's was een hoogtepunt. Voor de studenten, voor de hogeschool maar ook voor het beroep Fysiotherapie. Verwacht wordt dat de nieuwe masters met hun kennis en kunde een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de veranderingen die nodig zijn in de zorgverlening aan chronisch zieken en ouderen. Voorafgaand aan de diploma-uitreiking presenteerden de studenten de resultaten van hun innovatieproject dat zij het laatste jaar uitvoerden. Deze projecten deden zij vaak in opdracht van of in nauwe samenwerking met gezondheidszorginstellingen en gezondheidszorgorganisaties.

De groei van het aantal chronische zieken vraagt om preventie en efficiëntere zorg, maar ook om een groter zelfmanagement van de patiënt. De masters zijn goed op de hoogte van de problematiek van chronisch zieken en gespecialiseerd in bijvoorbeeld hart-, vaat- en longaandoeningen of reumatische/orthopedische aandoeningen, neurologische aandoeningen of geriatrische aandoeningen. Om de zorg voor de patiënt te optimaliseren werkt de master nauw samen met andere zorgprofessionals, bijvoorbeeld in zorggroepen, netwerken of ketens.

De masteropleiding Fysiotherapie/Oefentherapie van Hogeschool Leiden werkt nauw samen met de Hanzehogeschool Groningen, waar in 2010 gestart is met de masteropleiding. De masteropleiding is toegankelijk voor afgestudeerde Fysiotherapeuten die over de nodige ervaring beschikken.

Bron: FysioForum

Op February 14, 2011