Hartslagmeting versterkt vertrouwen

Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben nu ontdekt dat de meting van hartslag (waarbij elektrodes worden geplakt op een ontbloot lichaam) een sterk effect te teweeg kan brengen op het vertrouwen in de medemens.

Uit eerder onderzoek blijkt al dat dergelijke metingen waarbij er contact is tussen proefleider en proefpersoon of patient en dokter ook een onbedoeld effect hebben. Zo laten bloeddruk-metingen andere resultaten zien bij een dokter dan wanneer men dit zelf thuis meet (het zogenaamde ‘white coat effect’).

De onderzoekers vergeleken een groep vrouwelijke studenten die hartslagmeting ondergingen met een groep vrouwelijke studenten die dit niet ondergingen. Vervolgens werd hun vertrouwen gemeten met de zogenaamde ‘trust-game’. Dit spel, waarbij proefpersonen kiezen hoeveel geld zij aan een vreemde willen geven, is een meetinstrument dat aantoont hoeveel vertrouwen proefpersonen op dat moment in een vreemde hebben.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen wiens hartslag werd gemeten in het spel 88% van hun geld gaven aan de ander, terwijl dit percentage beduidend lager was voor vrouwen wiens hartslag niet werd gemeten (58%). Ook bleek uit een vragenlijst dat de proefpersonen meer vertrouwen hebben in een ander (een vreemde) als hun hartslag was gemeten.

De verklaring van de onderzoekers is dat de zorgzaamheid die mensen ervaren in een situatie met enige spanning en ongemak (zoals een hartslagmeting), een stimulans is voor vertrouwen - niet alleen naar de proefleider maar ook naar derden. Uit ander onderzoek bleek al dat aanraking op zich mensen kan aanzetten tot vrijgevigheid: serveersters in de VS krijgen meer fooi als ze de schouder of arm van de klant licht aanraken.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam & FysioForum

Op July 1, 2011