Artikel afbeelding

Eiwitsupplement na training verhoogt spiermassa

Sporters die tijdens een intensief krachttrainingsprogramma elke avond voor het slapen een eiwitsupplement nemen, bouwen meer spiermassa en spierkracht op. Dat blijkt uit een onderzoek onder 39 jonge mannen. De helft kreeg dagelijks een drankje met 27,5 gram eiwitten en 15 gram koolhydraten (J Nutr. 2015; online 29 april).

Tim Snijders en collega’s van de Universiteit Maastricht, het NOC-NSF en DSM lieten de deelnemers 3 keer per week een programma afwerken met krachttraining voor de benen (‘leg press’ en ‘leg extension’) en het bovenlichaam (‘chest press’ en ‘horizontal row’ of ‘vertical pull-down’ en ‘shoulder press’). De placebogroep kreeg voor het slapen een drankje zonder calorieën. Kracht werd gemeten als het maximale gewicht op de verschillende apparaten. Spiermassa en lichaamssamenstelling werden gemeten met DXA- en CT-scans, en spierbiopten.

Na 12 weken was in beide groepen de spierkracht en -massa toegenomen. Grofweg konden de sporters die eiwitsupplementen hadden genomen per spiergroep na 12 weken 4 tot 9 kg meer verplaatsen. Bij elkaar genomen was de krachtstoename in de interventiegroep 164 kg tegen 130 kg in de controlegroep. In beide groepen steeg het BMI door toename van spiermassa, de vetmassa nam af. Omvang van de quadricepsspier nam in beide groepen toe, significant meer in de eiwitgroep. Die toename was te danken aan toename van de omvang van zowel type 1 als type 2-spiervezels, waarbij de type 2-vezels in de interventiegroep sterker groeiden in de eiwitgroep. De onderzoekers verwachten dat de timing van het eiwitsupplement – voor de nacht – van belang is voor een goed effect. Om dat te bewijzen is echter verder onderzoek nodig.

Bij verdere vragen, vraag het ons!

Op June 12, 2015