Artikel afbeelding

Naar de fysiotherapeut: hoe regel je dat?

U heeft pijn en u wilt er zo snel mogelijk vanaf: begrijpelijk, maar regel het goed. Voor u het weet staat u voor onvoorziene medische kosten. In dit artikel zetten wij op een rijtje wanneer uw fysiotherapiebehandelingen worden vergoed, en wat de kosten zijn in het geval dat u fysiotherapie zelf betaalt.

Doorverwijzing van de huisarts

In het geval van pijn of andere klachten is het altijd aan te raden om naar de huisarts te gaan. De huisarts heeft een compleet overzicht van uw medische gesteldheid en kan u daarom ook doorverwijzen naar de juiste behandelaar, indien nodig. Een doorverwijzing van de huisarts naar de fysiotherapeut is niet verplicht, u kunt immers altijd zelf een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Wanneer u te maken heeft met een chronische aandoening, dan heeft u echter wel een doorverwijzing van een medisch specialist nodig om de kosten vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar.

Wat wordt vergoed?

Indien u te maken heeft met een klacht die op de ‘chronische lijst’ staat, dan wordt fysiotherapie vanaf de 21e behandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering (indien u een verwijzing heeft van een medisch specialist). Op de chronische lijst staan klachten waarbij fysiotherapie of oefentherapie een belangrijke rol kan spelen voor de gezondheid van de patiënt. Voor bepaalde klachten gelden andere regels:

  • Bij artrose aan de heup of knie worden maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed
  • Bij urineverlies wordt bekkenfysiotherapie voor 9 behandelingen eenmalig vergoed
  • Bij etalagebenen worden maximaal 37 behandelingen per jaar vergoed
  • Bij een ziekenhuisopname wordt fysiotherapie vergoed zolang dat nodig is
  • Bij overige klachten wordt fysiotherapie alleen vergoed via een aanvullende verzekering

Bij jongeren onder de 18 jaar gelden er andere regels:

  • Bij klachten die staan op de ‘chronische lijst’ worden alle behandelingen direct vergoed
  • Bij artrose aan de heup of knie, urineverlies, etalagebenen of ziekenhuisopnamen wordt fysiotherapie vergoed als bij volwassenen
  • Bij overige klachten worden de eerste 9 behandelingen vergoed. Wanneer het nodig is, kunnen nog 9 extra behandelingen worden vergoed.

Natura- budget- of restitutiepolis

Heeft u een natura-of budgetpolis? Dan dient u zelf goed te bekijken welke kosten, en welke fysiotherapeuten worden vergoed. Let er op of uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met bepaalde fysiotherapeuten. Wanneer u een fysiotherapeut kiest die geen contract heeft met uw zorgverzekeraar, zult u 20% tot 25% van de kosten zelf moeten betalen.

Wanneer u een restitutiepolis heeft afgesloten worden de meeste behandelingen wel vergoed. Sommige zorgverzekeraars vergoeden daarbij enkel het marktconforme tarief, dat wordt vastgesteld door zorgverzekeraars onderling. Andere zorgverzekeraars houden een maximaal tarief aan, dat vaak lager ligt dan het marktconforme tarief. Neem dus contact op met uw zorgverzekeraar om te bepalen tot welk bedrag uw behandelingen worden vergoed.

Zelf betalen

Kiest u ervoor om fysiotherapiebehandelingen die niet door uw basisverzekering vergoed wordt zelf te betalen? De fysiotherapeut is vrij om zelf de tarieven per behandeling te bepalen. Voor reguliere therapie zult u moeten rekenen op kosten van € 28,- tot € 40,- per afspraak. Heeft u specifieke therapie nodig? Dan liggen de kosten hoger, zo tussen de € 37,- en € 45,-. Houd daarnaast ook rekening met een intakegesprek. Die kosten liggen tussen de € 10,- en € 14,- euro.

Op August 17, 2018