Terug

Chronische peesplaatontsteking, kan fysiotherapie iets bieden?

Pauline van Leur

Ik heb sinds 4 jaar last van een chronische peesplaatonsteking in mijn beide voeten (te zien op echo en niet op rontgen dus geen hielspoor). De laatste maanden tot krukken aan toe. Ik heb er dagen bij dat ik geen stap kan zetten zonder door de grond te zakken van de pijn. Ik heb inmiddels al vele behandelingen ondergaan:

- Steunzolen.

- Rek en strekoefeningen van een podotherapeut.

- Ontstekkingsremmende injecties.

- Rekkousen voor de nacht.

- Shockwave therapie.

- Rust

- Dragen van ander schooisel.

Niets van deze maatregelen heeft geholpen. De injecties verlichten wel maar de klachten komen na een maand of 2 terug.

Inmiddels weet ik niet meer welke stappen ik kan ondernemen. Voordat ik naar de fysiotherapeut wil gaan wil ik graag weten of die mij meer opties dan bovenstaande kan bieden. Ik heb het idee dat dit op rekoefeningen uit gaat komen en dat heeft eerder niet geholpen. Mijn vraag is dus kan fysiotherapie mij nog iets bieden?


2 Antwoorden

Antwoord van Fysiotherapie Rengerslaan

Ik denk het niet.

In periodes dat het wat minder hevig is zou ik wandelen op het strand proberen.


Antwoord van Instituut D&C, praktijk voor echografie, shockwave, fysiotherapie en preventieve gezondheidszorg

Het hielbeen is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan. Het moet het hele lichaamsgewicht dragen. Ook is het hielbeen essentieel bij het afwikkelen van de voet en heeft het direct contact met het sprongbeen dat samen met onder andere het scheenbeen het enkelgewricht vormt. Hielpijn heeft twee voorkeursplaatsen; aan de achterzijde en de onderzijde. Hieronder leggen we veelvoorkomende voetklachten in de fysiotherapiepraktijk uit met de daarbij behorende behandeling.

Hielirritatie (calcaneodynie)
Het vetkussen dat zich onder de hiel bevindt zorgt voor demping tijdens het lopen en staan. Naar mate we ouder worden, wordt het vetkussen dunner en neemt het dempend vermogen af waardoor het hielbeen en/of de peesplaat door de toenemende belasting geïrriteerd of overbelast kunnen raken.

 

Hielspoor en peesplaatontsteking
Hielspoor is soms moeilijk van peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) te onderscheiden. Röntgen of (goedkoper!) echografie van de voet biedt de uitkomst voor het vaststellen van de diagnose. Hielspoor zorgt voor een scherpe pijn bij het staan of een branderig, zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn karakteristiek. En zoals bij veel peesontstekingen ook de startpijn bij de eerste meters lopen. Hoe langer de klachten bestaan, des te meer klachten zullen ook tijdens het lopen optreden.

Hielspoor
Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn waar de peesplaat (fascie) zijn aanhechting vindt op het hielbeen. In tegenstelling tot peesplaatontsteking is bij een zuivere hielspoor de pijnplaats vaak met één vinger aan te wijzen.

Peesplaatontsteking of peesplaatsirritatie (fasciitis plantaris)
De peesplaat loopt naar de tenen en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair). Zo vergroot de gespannen band de afzetkracht van de voet tijdens hardlopen en springen. De peesplaat is niet erg elastisch, omdat de voet anders zou doorzakken bij het staan. Een peesplaatontsteking wordt meestal veroorzaakt door te grote trekkrachten aan de aanhechting van de peesplaat tijdens (hard)lopen. Veel voorkomende oorzaken zijn veranderingen in de voetafwikkeling door standveranderingen, (te) zachte of soepele schoenzolen en lopen/springen op ongelijkmatig of hard terrein. Hierdoor raakt de peesplaat geïrriteerd.

De behandeling
Essentieel voor het slagen van de fysiotherapeutische behandeling zijn podotherapeutische zolen. Daarnaast een combinatie van belastingbeperkende maatregelen (rust), oefentherapie (stabiliteit- en coördinatietraining) , rekkingsoefeningen, massage en shockwave therapie (E.S.W.T.) bij de fysiotherapeut. Soms is ondersteuning met een kuur van ontstekingsremmers of een corticosteroïd injectie (onder echogeleiding!) noodzakelijk. Zoals u kunt zien is de behandeling van uw voetklacht een interactie tussen patiënt, podotherapeut en fysiotherapeut. Daarom heeft Instituut D&C afspraken gemaakt met diverse podotherapeuten in de buurt. Samen wordt er gewerkt naar het verminderen van de pijn en uw beperkingen. Een snel herstelproces vraagt om constante evaluatie en bijstelling van het behandelplan. Uw registerfysiotherapeut kan u daar tijdens het intakegesprek meer over vertellen. Voor informatie verwijzen wij u naar www.instituutdnc.nl of info@instituutdnc.nl.