Terug

Is dit atrofie?

jan d.

Ongeveer 10 jaar geleden heb ik een hernia/ischias gehad.. Met als negatief resultaat dat de kniepeesreflex in mijn linkerbeen is verdwenen de huid op het scheenbeen plaatselijk minder gevoelig/'doof' is.

 

In de jaren volgend op deze hernia/ischias heb ik in mijn dagelijkse leven nooit veel last ondervonden van deze restverschijnselen.

 

Sinds een paar maanden heb ik mijn oude hobby 'chi kung' weer opgepakt. De chi  kungvorm die ik beoefen heet 'zhan zhuang' : dit is een staanoefening die o.a. het spierweefsel ontspant.  Na twee maanden zhan zhuang is de oppervlakkige spanning in beidde benen verdwenen maar in mijn linkerbovenbeen openbaart zich nu spierweefsel dat ik niet kan ontspannen. Het spierweefsel aan de voorkant van mijn linkerbovenbeen voelt hard als staal, van bovenzijde knie tot in mijn lies.

 

Ik heb de volgende vragen aan u:

 

- Is dit atrofie?

- Is dit te verhelpen?

- Zo ja, welke methode is hiertoe gegeigend?

 

Vriendelijke groeten 

 

 

 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Aan het bovenstaande verhaal kan ik opmaken dat je als restverschijnsel van de HNP hebt op L3 niveau. Het gevolg is verminderde kracht hebt van de m quadriceps (bovenbeen spier) en een vermindering op sensibel niveau met als gevolg verminderd gevoel in de huidzenuw van hetzelfde gebied.

Als je gaat sporten waarbij je kracht en souplesse wilt verbeteren, zal deze zijde enigszins beperkt trainbaar zijn t.o.v. de andere kant. De reactie is overbelasting op de aangedane zijde en er ontsaat bij jou hypertonie (als gevolg van ophoping van afvalstoffen lokaal) ofwel verhoogde spierspanning. M.i. is hier niets aan te doen behalve je belasting aanpassen aan de aangedane zijde.