Terug

Mag ik buikspieroefeningen na een acute spitaanval?

t. Jansen

Twee weken geleden heb ik een acute spitaanval gehad, waarbij ik niet meer kon lopen, staan en zitten. Nu gaat het eigenlijk wel weer prima met me. Alleen vraag ik me af of ik weer kan beginnen met buikspieroefeningen, zoals ik dat voorheen deed. Ik lees daarover verschillende meningen op internet en van de huisarts. Volgens de een komt spit juist omdat ik sterke buikspieren heb en elders lees ik dat het komt omdat je slappe buikspieren hebt. Wat kan ik nu het beste doen?


1 Antwoord

Antwoord van Evolution Fysiotherapie

Beste T. Jansen,

 

Fijn om te hooren dat u zo snel weer bent hersteld van de spitaanval.
Een spitaanval heeft inderdaad vaak te maken met buikspieren. Het gaat er alleen niet om of de buikspieren te sterk of te zwak zijn. De buikspieren moeten in iedergeval sterk genoeg zijn om de dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren en mogen dus niet te zwak zijn.
Wat belangrijker is dan de kracht is de stabiliteit van de rug. De spieren die voor deze stabiliteit zorgen is de rug spier die over de rug wervels heen loopt en de dwarse buikspier. Deze dwarse buikspier is gelegen onder de andere buikspieren (onder andere de rechte buikspieren) en functioneerd als een corset voor de rug.Samen worden deze twee spieren de core spieren genoemd. Zoals de naam al zegt zorgen deze spieren dat de core stabiel en sterk is. De core is de basis van bijna alle bewegingen en zijn daarom hele belangrijke spieren.

Veel mensen trainen de rechte buikspieren en vergeten deze core buikspieren te trainen.

 
Ik raad u dan ook aan om de core spieren eerst te trainen en pas wanneer de core goed is de andere buikspieren te trainen. Het heeft namelijk geen nut voor de rug om alleen de rechte buikspieren (de buikspieren die zorgen voor een 6 pack) te trainen wanneer de core spieren hun werk niet goed doen.

Op internet zijn veel oefeningen beschreven voor de core spieren maar deze zijn moeilijk om goed uit te voeren zonder instructie. Wat men namelijk vaak ziet is dat deze oefeningen worden gedaan zonder het aanspannen van de core spieren.
U zou voor het correct aanleren van core oefeningen een fysiotherapeut of een opgeleide fitness trainer kunnen raadplegen.

 

Ik hoop dat ik u met deze informatie u vraag heb beantwoord