Terug

Pijn in voeten/hielen, zou dit met verkeerd schoeisel te maken hebben?

Sinds enkele maanden heb ik erge pijn in beide hielen als ik, na een tijd gezeten te hebben, opsta en ga lopen. Ook 's Ochtends na het opstaan uit bed kan ik die eerste stappen bijna niet zetten van de pijn. Ik voel de pijn echt aan de onderkant en meer aan de binnenzijde van de hiel lijkt het. Alsof spieren of pezen te kort zijn. Na enkele minuten is het hélemaal weg. Zou dit met verkeerd schoeisel te maken hebben? Ik draag ecco's met goed voetbed. ps, ik ben 46 jr.


2 Antwoorden

Antwoord van Instituut D&C, praktijk voor echografie, shockwave, fysiotherapie en preventieve gezondheidszorg

Als het lijkt alsof er een punaise in de voet prikt zou het een hielspoor kunnen zijn. anders zou u aan fascitis plantaris kunnen zijn. heel vervelende klachten die zicht presenteren als start klachten. wanneer u hier niets aan doet kunnen de klachten verergeren. naar de podotherapeut voor zooltjes (met verwijzing van de huisarts) of fysiotherapie (echo om een hielspoor vast te stellen en shockwave ter behandeling) of een combinatie van deze kan erg goed helpen.

Kijk maar eens op onze site, We behandelen al geruime tijd mensen met zulke klachten.

 

Met vriendelijke groet,

Taksen de Nijs

Instituut D&C


Antwoord van Instituut D&C, praktijk voor echografie, shockwave, fysiotherapie en preventieve gezondheidszorg

Happy Heels
Het hielbeen is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan. Het moet het hele lichaamsgewicht dragen. Ook is het hielbeen essentieel bij het afwikkelen van de voet en heeft het direct contact met het sprongbeen dat samen met onder andere het scheenbeen het enkelgewricht vormt. Hielpijn heeft twee voorkeursplaatsen; aan de achterzijde en de onderzijde. Hieronder leggen we veelvoorkomende voetklachten in de fysiotherapiepraktijk uit met de daarbij behorende behandeling.

Hielirritatie (calcaneodynie)
Het vetkussen dat zich onder de hiel bevindt zorgt voor demping tijdens het lopen en staan. Naar mate we ouder worden, wordt het vetkussen dunner en neemt het dempend vermogen af waardoor het hielbeen en/of de peesplaat door de toenemende belasting geïrriteerd of overbelast kunnen raken.

Hielspoor en peesplaatontsteking
Hielspoor is soms moeilijk van peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) te onderscheiden. Röntgen of (goedkoper!) echografie van de voet biedt de uitkomst voor het vaststellen van de diagnose. Hielspoor zorgt voor een scherpe pijn bij het staan of een branderig, zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust (nachtelijk toiletbezoek!) zijn karakteristiek. En zoals bij veel peesontstekingen ook de startpijn bij de eerste meters lopen. Hoe langer de klachten bestaan, des te meer klachten zullen ook tijdens het lopen optreden.

Hielspoor
Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn waar de peesplaat (fascie) zijn aanhechting vindt op het hielbeen. In tegenstelling tot peesplaatontsteking is bij een zuivere hielspoor de pijnplaats vaak met één vinger aan te wijzen.

Peesplaatontsteking of peesplaatsirritatie (fasciitis plantaris)
De peesplaat loopt naar de tenen en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair). Zo vergroot de gespannen band de afzetkracht van de voet tijdens hardlopen en springen. De peesplaat is niet erg elastisch, omdat de voet anders zou doorzakken bij het staan. Een peesplaatontsteking wordt meestal veroorzaakt door te grote trekkrachten aan de aanhechting van de peesplaat tijdens (hard)lopen. Veel voorkomende oorzaken zijn veranderingen in de voetafwikkeling door standveranderingen, (te) zachte of soepele schoenzolen en lopen/springen op ongelijkmatig of hard terrein. Hierdoor raakt de peesplaat geïrriteerd.

De behandeling
Essentieel voor het slagen van de fysiotherapeutische behandeling zijn podotherapeutische zolen. Daarnaast een combinatie van belastingbeperkende maatregelen (rust), oefentherapie (stabiliteit- en coördinatietraining) , rekkingsoefeningen, massage en shockwave therapie (E.S.W.T.) bij de fysiotherapeut. Soms is ondersteuning met een kuur van ontstekingsremmers of een corticosteroïd injectie (onder echogeleiding!) noodzakelijk.

Zoals u kunt zien is de behandeling van uw voetklacht een interactie tussen patiënt, podotherapeut en fysiotherapeut. Daarom heeft Instituut D&C afspraken gemaakt met diverse podotherapeuten in de buurt. Samen wordt er gewerkt naar het verminderen van de pijn en uw beperkingen. Een snel herstelproces vraagt om constante evaluatie en bijstelling van het behandelplan. Uw registerfysiotherapeut kan u daar tijdens het intakegesprek meer over vertellen. Voor informatie verwijzen wij u naar  onze website. U kunt ook bellen voor een informatiepakket: 0229-268554. Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met podotherapiepraktijk  Alkmaar en Hoorn. Meer informatie over adressen is te vinden op de site van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).