Terug

Stekende/brandende pijn linker onderbeen, wat zou dit kunnen zijn?

Jo

Hallo,

Ik heb een vraag die ik graag eerst hier wil stellen voordat ik eventueel naar de huisarts ga.
Ik ben een vrouw van 25 en ik ben opgegroeid met een rugafwijking (spondylolisthesis). Hier ben ik in januari 2006 aan geopereerd. L4-L5-S1 werd vastgezet en tegelijk werd een flinke hernia verholpen (volgens mij is er een kunststof discusprothese geplaatst). In mei 2007 ben ik weer geopereerd omdat het littekenweefsel van de eerdere operatie was gaan woekeren om mijn rugspieren en die raakten bekneld. De rugspieren zijn opengesneden en open gelaten zodat ze groter dicht konden groeien. Na een lange tijd fysio en fitness ging het alweer een hele tijd goed.
Alleen nu heb ik sinds ongeveer 1.5 maand last van mijn linkerbeen. Het begon in mijn linkerbil en schoot steeds meer naar onderen. Nu zit er vooral een stekende, brandende pijn in mijn linker onderbeen, aan de buitenkant vanaf mijn knie tot mijn voet. Het gebied, inclusief vaak ook mijn voet, tintelt en voelt doof aan. Eerst kwam deze pijn als ik met mijn benen omhoog zat en trok het weg als ik even opstond en wat ging lopen. Nu blijft dat gevoel veel langer hangen en tintelt het ook als ik gewoon zit, als ik aan het fitnessen ben en zelfs als ik in bed lig (soms trekt het dan wel weg). Maar steeds minder voelt het dus normaal, net als mijn rechterbeen.
Kan het zijn dat er een zenuw bekneld zit, of dat er weer een hernia zit in mijn rug? Ik heb opgezocht waar die pijn in mijn onderbeen vandaan kan komen en via een plaatje zag ik dat het dan uit wervel L5 kan komen. Maar, dit is bij mij vastgezet met schroeven en dus haast niet meer beweeglijk.
Ik begin me toch wat ongerust te maken want het gaat eindelijk weer wat beter met mijn rug en mijn vriend en ik hebben een kinderwens die we graag binnenkort in vervulling willen laten gaan. Maar zo ben ik bang dat mijn lichaam een evt. zwangerschap niet aankan?
Ik wil echt niet nog een keer geopereerd worden.
Wat zou het kunnen zijn? Toch een hernia? Ontsteking? Beklemde zenuw?

En wat kan ik eraan doen zodat de pijn weggaat? Is weer een fysiotherapie misschien een oplossing? Of een andere therapie misschien?

Alvast bedankt voor het antwoord.


1 Antwoord

Antwoord van Instituut D&C, praktijk voor echografie, shockwave, fysiotherapie en preventieve gezondheidszorg

Het lijkt er het meest op dat je (weer) last hebt van neuralgische pijn in het been, vanuit de wortel L5-S1. Ook al is deze vastgezet, toch kun je uitstralende (ischialgische) pijn in het been hebben. Een uitgebreid onderzoek en begeleiding lijkt mij de beste oplossing.

 

Hoe zit het met de belastbaarheidstraining? Hou je jezelf in conditie? En ben je in evenwicht voor wat betreft wat je doet (belasting) en wat de rug aankan (belastbaarheid)?

 

Zeker als jullie aan kinderen denken waardoor de banden verweken onder invloed van de zwangerschapshormonen, zul je goed begeleid moeten worden. Ik wil graag eens naar je kijken en e.e.a. vrijblijvend bespreken met je.

 

groet,

 

Daniëlle Clasen_Bos, fysiotherapeut
www.instituutdnc.nl