Terug

Wat doen bij frozen shoulder/schouderblad?

M. de Vink

Sinds enkele maanden heb ik een frozen shoulder en ook zit mijn schouderblad vast. Ik heb veel pijn gehad bij die schouder, schouderblad, linkerarm nek en bovenkant rug. Ook de fascia in dat gebied deden veel pijn, scherpe pijn. Dat is nu iets rustiger geworden. Maar het hele autonome zenuwstelsel lijkt in de war want zodra ik rustig wat oefeningen doe protesteert mijn arm en schouder en rug.

 

Wat is wijsheid? Ik ben bij verschilende behandelaars (dat is misschien niet ideaal maar dat graag even terzijde) en de een zegt: 'Blijf bewegen zodat je schouder niet nog vaster komt te zitten en liefst mobiliseer ik je schouder door de pijngrens heen. Dat is de enige manier.' Ik doe dat liever niet. De ander zegt 'Het zal zo'n vaart niet lopen dat je schouder echt helemaal vast komt dus houd vooral rust totdat dat hele gebied nog meer tot rust is gekomen. De pijn is een waarschuwing en geeft aan dat je al te veel doet.'

 

Ik vind het aannemelijk dat ik dat hele gebied rust geef omdat het steeds lijkt te 'protesteren' met die pijn, en dan alleen heel rustige kleine bewegingen oefen. Maar ik ben ook heel bang dat mijn schouder dan helemaal vast komt te zitten dus ik snap ook als een behandelaar zegt dat hij zo snel mogelijk die schouder wil mobiliseren, ook al gaat dat (veel) pijn doen.

 

Ik hoor heel graag advies hierover. Dank! 

 


1 Antwoord

Antwoord van Nieuw Sloten Fysiotherapie

Vervelend dat je al een aantal maanden last hebt van je schouder(blad)

Bewegen binnen de pijngrens is mijn advies zeker  als je  hele autonome zenuwstelsel  in de war is.

Als de schouder niet erg beperkt is in het omhoog bewegen kan behandelen van de nek/schjouder soms ook de klachten verlichten met bv manuele therapie..

Een frozen shoulder met ontregeling van het autonome zenuwstelsel kan lang duren en vraagt veel geduld.

 

Met vriendelijke groet,

Sjaak Holla

Fysiotherapie Nieuw Sloten