Terug

Wat is uw advies bij lage rugpijn?

Ik heb al vele jaren lage rugpijn..

Na vele onderzoeken is gebleken dat ik de 10e wervel gebroken is geweest tijdens een valpartij  als wielrenner. Dit is in het ziekenhuis niet geconstateerd, maar bij de MRI scan is dat gezien jaren later, dat de onderste 4 wervels lijden aan artrose en daar bovenop heb ik kenmerken van reuma wat sluimert..

Ik kan mijn rugspieren niet lang meer belasten. Deze verkrampen doordat ik in mijn onbewuste mijn spieren gespannen houd. Dit resulteert in pijn en ook vaak een scheut in mijn been.. De pijn trekt in het algemeen van mijn lage rug door mijn billen het been in... Volgens mij is enkel om regelmatig te laten masseren en er op letten om niet te zwaar te tillen.. Wat is uw advies hierin? En zou dat kunnen? Mijn mail adres is; m-korsten@hotmail.com


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste M. Korsten,

 

Mijn indruk is dat in uw zelf-diagnostiek mogelijk de sleutel tot de oplossing ligt.

Onbewuste spieraanspanning is een verschijnsel dat iedereen kent  (b.v. kaakklemmen bij een spannende film) maar niet iedereen krijgt er last van. Zo is het ook met rugspieren; deze kunnen gespannen blijven door een onbewuste oorzaak, waar na een bepaalde tijd deze spieren pijn gaan doen. Massage helpt dan maar tijdelijk. Van deze aanspanningssyndromen is bekend dat ze zichzelf makkelijk instand houden, en kunnen uitbreiden naar andere lichaamsregio's.

OPLOSSING: met haptonomische behandeltechnieken kunt u leren waar de onderliggende spanningsaansturing ligt, deze te veranderen en daarmee een andere (lagere) spierspanning in uw rugspieren.

Hiernaast lijkt mij medische trainingstherapie aangewezen om uw rugspieren sterk en toch soepel te houden.

Heel veel succes!

 

Joop van Gestel, fysiotherapeut, MA Psychology

Paramedicum GezondheidsManagement


Antwoord van Borsboom Fysiotherapie CranioSacraal/fasciatherapie en babytherapeut

Dit is wel een late reactie, maar toch. Wat denk je van fasciatherapie. Niet algemeen aanvaart in Nederland. Therapie is zich zowel beweegt op het vlak de verbinding tussen het voelen en de geest. Zeker een aanrader bij een chronische rugklacht. 

 

Meer info:  www.fascia.be

 

welgemeende groet,  ron borsboom.