Terug

Wat moet ik doen nadat mij knieschijf uit de kom is geweest?

Marianne

Mijn knieschijf is nu 2 weken geleden uit de kom gegaan, ik moet nu van de arts van het UMC Utrecht nog 4 weken met gestrekt been rondlopen en mag mijn knie niet buigen. Dit is de 2e keer in 9 jaar dat dit is gebeurd. Ik heb namelijk lichte x benen en daardoor kan hij er makkelijk uit schieten. Doordat er wat beschadigd kan zijn adviseert hij dus zoveel weken rust en dan na die 4 weken moet ik weer lopen en buigen, klopt dat? Ik merk namelijk wel dat mijn spieren stijf worden en na die week had ik al moeite om me knie te buigen, maar dat moest ik even doen om te kijken hoe of wat. Maar rust dus doordat ik x benen heb, zeg maar, en er wat beschadigd kan zijn, daarna weer leren buigen, gaat dat dan nog wel lukken? Ben ook erg angstig, want soms merk ik dat van alles vast zit in me knie en als ik per ongeluk een misstapje maakt lijkt het net of er 2 botjes in me knie tegen elkaar aan klapperen of dit nou spieren zijn ik weet het niet. Mijn knieschijf heeft er wel ongeveer 15 min naast gezeten voor die gezet is, graag zou ik van u antwoord willen krijgen, het liefst per email.

mariannegoudriaan@hotmail.com


1 Antwoord

Antwoord van Kropp | Fysiotherapie, Lasertherapie, Kinesiotaping

Als je knieschijf uit de kom schiet, dan betekent dat meestal dat de banden - waarmee de knieschijf aan de knie vastzit - wat soepeler zijn dan normaal het geval is. Ook kan het zijn dat de banden, doordat de knieschijf uit de kom is gegaan, wat zjn opgerekt. Om ervoor te zorgen dat de banden rondom de knie weer kunnen herstellen, is het verstandig om de knie niet maximaal de belasten en te buigen.

Na een periode van immobilisatie is het verstandig om rustig aan te beginnen met belasten en te kijken of je spieren rondom het kniegewricht ervoor kunnen zorgen dat de knie wat 'sterker' wordt. Een fysiotherapeut kan je hiermee in de eerste fase goed op weg helpen.