Terug

Welke fysiotherapeut doet aan shockwave?

patricia de klerk

Hoi,

 

Via de huisarts ben ik erachter gekomen dat ik hielspoor heb.

Via de fysiotherapeut op het werk, ben ik er achter gekomen dat hier een een therapie voor is.

Alleen kan ik op het internet geen adres vinden met een fysioterapeut die aan shockwave doet.

Weet u voor mij een adres in de buurt, ik woon in almere.

 

m.vr.gr

patricia de klerk


3 Antwoorden

Antwoord van Praktijk de Cirkel

Beste Patricia,

 

Hielspoor komt voort uit een te grote lokale spanning en daarmee overbelasting van de aanhechting van een peesblad op het hielbeen. Bij aanvang gaat de aanhechting onsteken hetgeen zich uit in een pijnlijke zwelling en in een verder gevorderd stadium gaat er zich mogelijk kalk afzetten (de hielspoor).

 

Om zo goed mogelijk alle factoren te behandelen die de hielspoor veroorzaken/ beinvloeden is een brede aanpak raadzaam.

 

Indien er een standsafwijking is in het hielbeen kun je correctiezooltjes overwegen vanuit de podotherapie.

 

Indien er spraken is van stijfheid van het hielbeen dan is het raadzaam tevens de bewegelijkheid terug te krijgen met fysiotherapie.

 

Indien ontsteking en pijn op de voorgrond staan is het raadzaam de belasting aan te passen en hierbij is acupunctuur een uitstekende behandelmethode met zeer goed resultaat

 

Alleen het laten behandelen met b,v, een schockwave methode geeft niet voldoende resultaat.

 

Mocht je nog vragen hebben kun je mij bereiken tussen 12.00 en 13.00 uur op telefoonnummer 070-3937993.

 

Succes met jouw herstel.

 

Vriendelijke groeten,

 

Sander Straver, Praktijk de Cirkel


Antwoord van Instituut D&C, praktijk voor echografie, shockwave, fysiotherapie en preventieve gezondheidszorg

Het hielbeen is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan. Het moet het hele lichaamsgewicht dragen. Ook is het hielbeen essentieel bij het afwikkelen van de voet en heeft het direct contact met het sprongbeen dat samen met onder andere het scheenbeen het enkelgewricht vormt. Hielpijn heeft twee voorkeursplaatsen; aan de achterzijde en de onderzijde. Hieronder leggen we veelvoorkomende voetklachten in de fysiotherapiepraktijk uit met de daarbij behorende behandeling.

Hielirritatie (calcaneodynie)
Het vetkussen dat zich onder de hiel bevindt zorgt voor demping tijdens het lopen en staan. Naar mate we ouder worden, wordt het vetkussen dunner en neemt het dempend vermogen af waardoor het hielbeen en/of de peesplaat door de toenemende belasting geïrriteerd of overbelast kunnen raken.

 

Hielspoor en peesplaatontsteking
Hielspoor is soms moeilijk van peesplaatontsteking (fasciitis plantaris) te onderscheiden. Röntgen of (goedkoper!) echografie van de voet biedt de uitkomst voor het vaststellen van de diagnose. Hielspoor zorgt voor een scherpe pijn bij het staan of een branderig, zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn karakteristiek. En zoals bij veel peesontstekingen ook de startpijn bij de eerste meters lopen. Hoe langer de klachten bestaan, des te meer klachten zullen ook tijdens het lopen optreden.

Hielspoor
Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn waar de peesplaat (fascie) zijn aanhechting vindt op het hielbeen. In tegenstelling tot peesplaatontsteking is bij een zuivere hielspoor de pijnplaats vaak met één vinger aan te wijzen.

Peesplaatontsteking of peesplaatsirritatie (fasciitis plantaris)
De peesplaat loopt naar de tenen en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair). Zo vergroot de gespannen band de afzetkracht van de voet tijdens hardlopen en springen. De peesplaat is niet erg elastisch, omdat de voet anders zou doorzakken bij het staan. Een peesplaatontsteking wordt meestal veroorzaakt door te grote trekkrachten aan de aanhechting van de peesplaat tijdens (hard)lopen. Veel voorkomende oorzaken zijn veranderingen in de voetafwikkeling door standveranderingen, (te) zachte of soepele schoenzolen en lopen/springen op ongelijkmatig of hard terrein. Hierdoor raakt de peesplaat geïrriteerd.

De behandeling
Essentieel voor het slagen van de fysiotherapeutische behandeling zijn podotherapeutische zolen. Daarnaast een combinatie van belastingbeperkende maatregelen (rust), oefentherapie (stabiliteit- en coördinatietraining) , rekkingsoefeningen, massage en shockwave therapie (E.S.W.T.) bij de fysiotherapeut. Soms is ondersteuning met een kuur van ontstekingsremmers of een corticosteroïd injectie (onder echogeleiding!) noodzakelijk. Zoals u kunt zien is de behandeling van uw voetklacht een interactie tussen patiënt, podotherapeut en fysiotherapeut. Daarom heeft Instituut D&C afspraken gemaakt met diverse podotherapeuten in de buurt. Samen wordt er gewerkt naar het verminderen van de pijn en uw beperkingen. Een snel herstelproces vraagt om constante evaluatie en bijstelling van het behandelplan. Uw registerfysiotherapeut kan u daar tijdens het intakegesprek meer over vertellen. Voor informatie verwijzen wij u naar www.instituutdnc.nl of info@instituutdnc.nl.


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Patricia,

Allereerst erg knap van jouw huisarts dat hij een hielspoor kan vaststellen. Dat kan namelijk pas met een röntgenfoto (=gouden dandaard). Waarom zeg ik dat zo duidelijk omdat 85% van de hielpijnen voortkomen uit een ontsteking van de peesplaat aan de onderzijde van de voet, de fasciitis plantaris. Een behandeling met ESWT (shockwave radiaal of focus) heeft een erg goed effect op deze klacht. Er is voldoende wetenschappelijke onderbouwing van de effecten van ESWT op deze klacht om hem aan te bevelen. Zopek eventueel via www.shockwavenet.nl naar een collega in jowu buurt. Het liefst iemand die ook de beschikking heeft over een echoapparaat dan kun je namelijk goed zien of het inderdaad de ontsteking is of een echte hielspoor.