Terug

Zwanger en trilmassage rug, is dit slecht?

Bernadette

Beste fysiotherapeuten,

 

Ik ben deze week bij mijn fysiotherapeut geweest in verband met rugklachten. Ik ben 20 weken zwanger en zij heeft mij dit keer behandeld door een soort electrisch tril/stampapparaat(je) over mijn onderrug te verplaatsen terwijl ik op mijn buik op de tafel lag. Het gevoel was vergelijkbaar met wanneer iemand met zijn smalste delen van beide handen (rechtop) van die hakbewegingen maakt om de rug los te maken. Het voelde best heftig. Voor mij wel plezierig, maar ik merkte daarna dat mijn ongeboren baby daar zeer sterk op reageerde en veel bewoog. Heb er verder niet bij stilgestaan, maar maak me ineens heel erg zorgen dat het slecht is voor de baby? Mijn fysio is met vakantie dus kan haar niet bereiken. Is er iemand die deze vraag voor mij kan beantwoorden? Ik maak me best zorgen... Vooral omdat de therapeute heel erg jong is, en weinig ervaring had met zwangeren :-(

 

Groet Bernadette 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Bernadette,

Zolang er geen straling (bijv. ultrageluid, magneetveld) je lichaam in gaat is er niets aan de hand. Je baby kan wakker zijn geschud door de trilling en het als onprettig hebben ervaren, waardoor hij/zij nogal geprikkeld reageerde. Maar het kan ook zijn dat er een klein vreugdedansje is gemaakt!

Ik zelf gebruik bij behandeling van zwangere vrouwen nooit apparaten. Als McKenzie therapeute ben ik sowieso meer van het oefenen, maar tijdens zwangerschap wil ik elk risico vermijden. Er zijn veel dingen die fysiotherapeuten kunnen gebruiken, waarvan het effect op een ongeboren kind niet is aangetoond!

Op de buik liggen bij 20 weken vind ik ook wat ver gaan. Zolang dit niet vervelend voor je is, prima, maar in de regel leg je iemand met een zwangere op de zij.

 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Overleg in elk geval met je fysio als ze weer terug is en uit je bezorgdheid. Ik weet zeker dat ze ze haar behandeling wel wil aanpassen als jij je er niet prettig bij voelt.

 

Vriendelijke groeten,

Yvonne Medd